А без іншого хімічного
явища не було б смачних маминих пирогів і булочок: мова про гасіння соди оцтом.
Коли мама гасить соду в ложці оцтом, відбувається ось така реакція:NaHCO3 + CH3COOH = CH3COONa + H2O + CO2.
Отриманий в її результаті вуглекислий газ прагне покинути тісто — і тим самим змінює його структуру, робить пористим і пухким. До речі, можете розповісти мамі, що гасити соду зовсім не обов’язково — вона і так прореагує, коли тісто потрапить у духовку. Реакція, правда, буде проходити трохи гірше, ніж при гасінні соди. Але при температурі від 60 градусів (а краще 200) відбувається розкладання соди на карбонат натрію, воду і все той же вуглекислий газ. Правда, смак готових пирогів і булочок може виявитися гірше
Немає коментарів:
Дописати коментар